Згідно з попередніми підрахунками, Національний музей історії України використав 772 тисячі з 870 тисяч гривень донатів, зібраних для демонтажу об’єкта, відомого як «церква-МАФ» московського патріахату.

Спочатку ці кошти були переказані компанії Inzhur для проведення необхідних робіт. Однак, засновники компанії вирішили перенаправити ці кошти до фонду «Повернись живим», збільшивши суму до одного мільйона гривень.

Додаткові 100 тисяч гривень були використані музеєм для облаштування території, де раніше розташовувався МАФ, включно з археологічними роботами. На цій ділянці встановили огорожу та банери з артефактами, пов’язаними з Десятинною церквою. Планується, що приблизно 3 тисячі гривень будуть витрачені на рекультивацію цієї території.

Нелегальний «храм-МАФ» був побудований не лише на території Національного музею історії України, але й на фундаменті історичної Десятинної церкви X століття, яка є першою кам’яною церквою Київської Русі. Також ця територія є частиною буферної зони Софії Київської, що охороняється ЮНЕСКО, та входить до складу заповідника «Стародавній Київ».

У вересні 2023 року суд виніс рішення про демонтаж споруди та відновлення земельної ділянки за рахунок забудовника. З жовтня 2023 року це рішення перебувало на стадії примусового виконання.

У квітні 2024 року керівництво музею ініціювало збір коштів для самостійного демонтажу «церкви-МАФу» і зібрало понад 772 000 гривень менше ніж за день. Після цього благодійна організація Repair Together заявила про готовність безкоштовно знести незаконну споруду та запропонувала перерахувати зібрані кошти ЗСУ.

Вам також може сподобатися

Більше від автора

+ Немає коментарів

Додайте свій