У п’ятницю, 19 липня, забудовник житлового комплексу “Тургеневъ” зніс двоповерхову садибу Зеленських, що розташована на вулиці Кониського, 22.

Про це заявив активіст Дмитро Перов.

Після поширення новин про демонтаж, на місце події негайно прибули офіційні особи з Київської міської державної адміністрації, представники місцевих громадських угруповань та поліція.

За інформацією, наданою Перовим, групу активістів, які спробували запобігти руйнуванню будівлі, побили тітушки.

Правоохоронці опитали оператора екскаватора, однак арештів не було. На місці, де колись стояла історична будівля, тепер мають звести новий ЖК “Тургеневъ”, як повідомив Перов.

Активіст закликав жителів столиці зібратися 20 липня о 20:00 біля будівлі КМДА, взявши з собою фотографії архітектурних споруд, парків, скверів та водойм, які наразі знаходяться під загрозою зникнення у місті. Дмитро Перов має намір принести з собою цеглину з розібраної садиби Зеленських.

Цеглина з розібраної садиби Зеленських. Фото: Дмитро Перов

У відповідь на демонтаж історичної будівлі, КМДА висловило своє занепокоєння. Департамент охорони культурної спадщини виступив із закликом до поліції вжити заходів для притягнення винних осіб до відповідальності.

За словами Марини Соловйової, директорки департаменту, дії, що відбуваються в місті, є виявом безсоромного та цинічного самовільства. Вона підкреслила, що міська влада разом із Департаментом охорони культурної спадщини вимагають від правоохоронних органів провести ретельне розслідування та притягнути винних до відповідальності.

За її інформацією, нещодавно організація “Спадщина Київ” подала до департаменту оновлені документи для реєстрації садиби Зеленських як об’єкта культурної спадщини.

Цей будинок вважався одним з найдавніших споруд у Шевченківському районі.

Нагадаємо, в кінці липня 2021 року розпочався демонтаж будівлі, а вже на початку вересня до неї під’їхала важка будівельна техніка. Проте, спроби знесення були тимчасово припинені.

Попри арешт, накладений прокуратурою, у лютому 2024 року забудовник продовжив будівельні роботи.

Вам також може сподобатися

Більше від автора

+ Немає коментарів

Додайте свій