Шостий апеляційний адміністративний суд вирішив вилучити з реєстру пам’яток історії будівлю, відому як “Садиба Дмитрієва”, що на Рейтарській, 37, як повідомляє активіст Дмитро Перов.

Архітектурна споруда, відома як будинок Київського повітового земства, була збудована у 1913 році за дизайном архітектора Біляєва. Однак, восени 2023 року, компанія “Нест” розпочала демонтаж внутрішніх елементів, зберігаючи лише фасад будівлі в рамках свого проєкту.

У лютому “Нест” звернулася до суду з проханням зняти з будівлі статус пам’ятки, плануючи на її місці побудувати бізнес-центр Reiter Hall.

У “Нест” стверджують, що суд зняв статус пам’ятки лише з дворового флігеля на Рейтарській, 37-А. Вони також заявляють, що не просили суд зняти статус з основної будівлі, адже йшлося про флігель.

Забудовник повідомляє, що придбала комплекс будівель та земельну ділянку з проектом від австрійської компанії Uniqa у 2021 році. Активісти ж стверджують, що ця ділянка є частиною археологічної пам’ятки національного значення “Культурний шар «Міста Ярослава» 11–13 століть”.

У КМДА відзначили, що не давали згоди на знесення будівлі. Після публічного резонансу та втручання поліції, яка почала кримінальне розслідування проти “Нест”, демонтаж було тимчасово зупинено. Проте, попри кримінальне провадження, незаконні роботи відновлювали двічі і востаннє припинили на початку вересня 2023 року.

Активісти заявляють, що “Нест” планує знести історичну фасадну будівлю та дворовий флігель, залишивши лише одну стіну. Водночас, розробник проєкту запевняє, що це передбачає тільки реставрацію фасаду на Рейтарській, 37-А, без демонтажу стін.

Забудовник стверджує, що отримав необхідні дозволи від Мінкульту та КМДА і планує завершити будівництво бізнес-центру у другій половині 2025 року.

Вам також може сподобатися

Більше від автора

+ Немає коментарів

Додайте свій