У неділю, 14 квітня, контрадмірал Даніель Хагарі, офіційний представник Армії оборони Ізраїлю (ЦАХАЛ), повідомив, що Іран випустив приблизно 350 ракет і дронів по Ізраїлю під час масованої атаки 13 квітня. Ці ракети та дрони перевозили загалом 60 тонн вибухівки. Інформацію про це опублікував The Times of Israel.

Ізраїль не отримав значних пошкоджень інфраструктури

За словами Хагарі, атака могла призвести до серйозних наслідків, але на територію Ізраїлю потрапило лише кілька іранських ракет, які завдали незначної шкоди інфраструктурі авіабази ВПС Ізраїлю Неватім. Таким чином, план Ірану не вдалий, вважає представник ЦАХАЛ.

«Ми все ще переживаємо важливий оперативний день після відбиття іранської атаки. За останні кілька годин ми провели оцінку і затвердили плани оборони та нападу», — додав він.

Раніше 14 квітня в ЦАХАЛ повідомили, що протягом кількох годин Іран випустив приблизно 300 ракет і безпілотників по Ізраїлю. Армія оборони Ізраїлю разом з партнерами збили 99% цілей.

Масова атака Ірану на Ізраїль: що відомо

Протягом останніх днів Ізраїль і США готувалися до можливої атаки з боку Ірану внаслідок удару по іранському консульству в Сирії, який іранці звинувачують ізраїльтян. Цей удар призвів до смерті високопоставлених чиновників КВІР.

У пізній вечір 13 квітня Іран розпочав очікуваний наступ, запустивши сотні дронів і ракет по території Ізраїлю.

Незначна кількість іранських ракет проникли на територію Ізраїлю, які спричинили лише невеликі матеріальні збитки, зокрема на інфраструктурі авіабази Неватім ВПС Ізраїлю, повідомив представник ЦАХАЛ. Таким чином, план Ірану провалився, стверджує представник армії.

Міністерство закордонних справ України рішуче засудило масову атаку Ірану проти Ізраїлю, називаючи її абсолютно неприпустимою та безвідповідальною. Президент України Володимир Зеленський також осудив масову атаку на Ізраїль, порівнявши Тегеран з росією.

Інститут вивчення війни повідомив, що іранська атака на Ізраїль подібна до тих, які росія неодноразово проводила проти України, пробуючи знайти оптимальний спосіб прориву протиповітряної та протиракетної оборони західного зразка.

Після атаки на Ізраїль кілька іранських аеропортів, зокрема міжнародний аеропорт імені Імама Хомейні в Тегерані, скасували всі рейси до 15 квітня. У Ірані також стверджували, що попередили сусідні країни про відповідь Ізраїлю за 72 години до атаки. 

Газета The New York Times повідомила, що президент США Джо Байден переконував Ізраїль не реагувати на іранську атаку, щоб уникнути ескалації конфлікту на Близькому Сході. У США це вважають великою перемогою відбиття такої атаки. Пізніше газета з посиланням на джерела повідомила, що Нетаньяху після розмови з Байденом вирішив не відповідати на атаку.

За раніше наданою інформацією, українські пілоти, що пройшли навчання на винищувачах F-16 у Данії та США, вже набули практичного досвіду виконання завдань.

Вам також може сподобатися

Більше від автора

+ Немає коментарів

Додайте свій