Хоч Садиба Зеленських не володіє статусом пам’ятки або щойно виявленого об’єкта культурної спадщини, її знесення є незаконним. Такі дії — цинічне порушення законодавства та Державних будівельних норм.

Про це йдеться у заяві Міністерства культури та інформаційної політики.

Згідно з повідомленням, хоча будівля і не внесена до реєстру культурних пам’яток і не є нововідкритим об’єктом спадщини, її місцеположення в історичному ареалі столиці та визнання її як значущої історичної споруди “Садибний житловий будинок” з другої половини 19 століття мали б забезпечити їй захист.

Такий статус передбачає обмеження на знесення, оскільки забудова в історичних районах регламентується не лише законодавством, але й спеціальними будівельними нормами та правилами, які забороняють руйнування будівель культурної цінності.

МКІП підтверджує, що зміни в архітектурі історичних споруд допустимі тільки за особливих обставин, з дозволу компетентних установ, і лише якщо це не зашкодить їхнім архітектурним характеристикам.

За словами представників Мінкульту, не було отримано жодних звернень щодо планів реконструкції, нового будівництва чи знесення для цієї споруди. Тому і не було надано жодних офіційних дозволів.

Вони також зазначили, що ефективний метод збереження історичних будівель полягає у наданні їм статусу пам’яток. Однак це вимагає проведення наукових робіт та оформлення необхідної документації. Громадська організація “Спадщина Київ” подала таку заявку 19 липня, в той самий день, коли почалося знесення будівлі.

Міністерство культури та інформаційної політики оголосило про намір вжити всіх заходів, передбачених законом, для реагування на ситуацію, а також про готовність співпрацювати з правоохоронцями для притягнення до відповідальності осіб, причетних до знищення садиби.

Нагадаємо, 19 липня забудовник почав демонтаж Садиби Зеленських. Це не перша спроба знести будівлю. У 2021 році активісти вже блокували подібні дії.

У КМДА засудили знесення і закликали поліцію до дій. У відповідь, вона розпочала кримінальне розслідування. Також правоохоронці конфіскували обладнання, яке використовувалось для руйнування.

Вам також може сподобатися

Більше від автора

+ Немає коментарів

Додайте свій