17 травня у столиці було демонтовано конструкцію, яку незаконно збудувала релігійна громада УПЦ МП на ділянці Національного музею історії України. Це місце знаходиться у буферній зоні Світової спадщини ЮНЕСКО “Київ: Собор Святої Софії та прилеглі монастирські будівлі, Києво-Печерська Лавра”.

 Про це повідомляє Національний музей історії України.

За офіційними документами, на цьому місці мали бути лише три невеликі кіоски, кожен по 20 квадратних метрів, але замість цього з’явилася споруда, яку назвали “храм-МАФ”.

Будівництво відбулося з численними порушеннями: без проведення археологічних досліджень, без необхідних дозволів від Інституту археології НАНУ та Міністерства культури та інформаційної політики, а також без офіційного введення в експлуатацію.

Директорка Скарбниці Національного музею історії України, Наталія Панченко, висловила свою позицію:

«Сьогодні ми розв’язуємо проблему, до якої призвели варварські кроки московського патріархату та відверта проросійська позиція влади часів Януковича. Українська спадщина має належати виключно українцям»

Згідно з рішенням Господарського суду Києва від 15 лютого 2023 року, релігійна громада УПЦ МП повинна була самостійно знести незаконну будівлю, але цього не зробила. За невиконання судового рішення на порушника були накладені штрафи, які не були сплачені.

Для проведення демонтажу потрібне спеціальне обладнання та ліцензія, оскільки це роботи з підвищеною небезпекою, які мають виконувати ліцензовані організації.

Оскільки музей не мав коштів на демонтаж, було оголошено збір коштів у сумі 772 тисячі гривень. За короткий час вдалося зібрати 870 тисяч гривень завдяки пожертвам 2266 осіб. Дві найбільші пожертви склали по 30 тисяч гривень, а найменша – 10 копійок.

Державна виконавча служба залучила до робіт підрядника – будівельну компанію “Смайл констракшн”, яка отримала 772 тисячі гривень на виконання робіт. Компанія вирішила провести всі роботи безкоштовно, а залишок коштів після сплати податків та подання фінансової звітності буде перераховано на потреби ЗСУ.

Вам також може сподобатися

Більше від автора

+ Немає коментарів

Додайте свій