З 31 травня до 9 червня у столиці України пройде Docudays UA — фестиваль документального кіно, що зосереджений на правах людини. Цьогорічний акцент робиться на тематику історичної пам’яті та ідентичності, а також на питання безпеки та особистої відповідальності.

Про це йдеться на сайті Docudays UA.

Зазвичай фестиваль відбувався у березні, але через повномасштабне вторгнення тимчасово переносять дати.

Тема цього року — «10 років триденної війни, яка триває три сторіччя». Організатори висловлюються про відповідну тематику, як про “довгу, сповнену протиріч назву, яка пригадує, помиляється, трохи іронізує, досліджуючи сама себе”.

У рамках фестивалю відбудеться демонстрація понад 50 документальних стрічок, серія майстерень DOCU/КЛАС, заходи з прав людини RIGHTS NOW, сесії «Архіву війни», а також обговорення з провідними фахівцями у сфері документального кіно. Окрім того, заплановано проведення міждисциплінарної арт-програми DOCU/СИНТЕЗ.

Фільм, який відкриє фестиваль — документальна робота Оксани Карпович під назвою «Мирні люди». Кінострічку створено на основі перехоплених українськими спецслужбами діалогів російських військових із їхніми родинами протягом 2022 року. Його світова прем’єра відбулася на 74-му Берлінському кінофестивалі, де він викликав значний міжнародний інтерес.

Кадр із фільму «Мирні люди». Фото: docudays.ua

Фільм “Місія 200” від режисера Володимира Сидька стане фінальним акордом програми фестивалю. У ньому розповідається про жінку з України, яка припинила свою професійну діяльність у галузі туризму через розгортання повномасштабної війни, аби зайнятися перевезенням загиблих воїнів.

Вам також може сподобатися

Більше від автора

+ Немає коментарів

Додайте свій