У столиці розпочалася ініціатива зі збору коштів для створення меморіальної дошки, яка стане символом шани поету-шістдесятнику, дисиденту та перекладачу Василю Стусу.

Цей знак пам’яті має зайняти почесне місце на фасаді будинку, де колись проживав поет, що зазнав репресій з боку радянської влади.

Депутат Роман Грищук повідомив, що ініціативу збору коштів підтримує благодійний фонд “Солом’янські котики”.

Він зазначив, що у столиці досі не встановлено достойного пам’ятника на честь Стуса, за винятком невеликого каменю та кількох меморіальних дощок.

Василь Стус провів свої останні роки на вулиці Чорнобильська, 13А, але наразі там не існує жодного вшанування його імені, підкреслив Грищук.

Рік тому активісти вирішили віддати належне поету, встановивши пам’ятник на цій самій будівлі.

Депутат поділився, що проєкт обговорили з Дмитром Васильовичем Стусом, сином поета, мешканцями будинку, друзями та Святошинською РДА і прийшли до висновку, що потрібно створити бронзове погруддя високої якості. За словами Грищука, місія полягає не тільки в очищенні спільного простору киян від символів російської присутності, але й у створенні власної української ідентичності.

Збір коштів для пам’ятника відбувається через платформу Спільнокошт, і кожен може зробити свій внесок у цю благодійну справу.

Нагадаємо, що у 2020 році у Києві вже відкрили пам’ятну дошку на честь Василя Стуса та Івана Світличного, обоє з яких були репресовані за свою боротьбу за незалежність України. Вони поховані поруч на Байковому кладовищі. Також Іван Світличний був похований у вишиванці, подарованій йому Василем Стусом.

Вам також може сподобатися

Більше від автора

+ Немає коментарів

Додайте свій