Українські пілоти, які навчаються на винищувачах F-16 у Данії та США, уже вправляються в виконанні завдань, що стоятимуть перед ними в Україні. Інформацію про це на брифінгу у четвер, 11 квітня, надав речник Повітряних сил ЗСУ Ілля Євлаш.

Підготовка українських пілотів на винищувачах F-16

“Навчання пілотів, які отримують підготовку у Данії та США, наближається до завершення. Вони активно тренуються в ударах по малим цілям”, — повідомив Євлаш на брифінгу.

У Великій Британії тривають курси з англійської мови для пілотів, а інша група перебуває в Франції для оволодіння системою управління на легкомоторних літаках.

Щодо термінів передачі винищувачів Україні, Євлаш зауважив, що питання ще обговорюються партнерами за закритими дверима, і терміни не розголошуються.

Україна очікує на отримання американських винищувачів F-16

У серпні 2023 року Нідерланди та Данія обіцяли спільно передати Україні 61 американський винищувач F-16, за що передував дозвіл від США. Також свій намір поставити F-16 підтвердила Норвегія. Бельгія планує передати Україні F-16, але це станеться лише з 2025 року.

В грудні Нідерланди оголосили про початок підготовки до передачі Україні перших 18 літаків, згодом збільшивши цю кількість до 24. Загалом країна пообіцяла передати 42 винищувачі.

Орієнтовані терміни передачі винищувачів Україні називали першу половину 2024 року. Згідно з інформацією, отриманою 18 лютого 2024 року, перші F-16 можуть з’явитися в Україні біля червня 2024 року. Однак тодішній речник Повітряних Сил України Юрій Ігнат зауважив, що конкретні терміни передачі літаків F-16 Україні ще не визначені.

У березні уряд Великої Британії повідомив, що перші 10 українських пілотів успішно завершили базову льотну, наземну та мовну підготовку на F-16 у Великій Британії, тепер вони продовжать навчання у Франції.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба повідомив 27 березня, що заплановано, щоб західні винищувачі F-16 з’явилися в українському небі в середині літа.

Також, за інформацією від 2 квітня, Греція може надіслати Україні 32 винищувачі F-16C/D Block 30, які пройшли дві модернізації та використали 60% свого ресурсу. Крім того, Греція розглядає можливість передачі Україні або продажу Індії 24 літаків Mirage 2000-5 Mk2 за згодою Франції.

Вам також може сподобатися

Більше від автора

+ Немає коментарів

Додайте свій