Сотні обіцяних та оплачених Німеччиною бронемашин для України так і не потрапили до адресата: терміни постачання 400 бронемашин залишаються невідомими.

Плани постачання бронемашин для України

Згідно з контрактом, перші партії бронетехніки мали бути постачені ще у 2023 році, але станом на квітень не було передано жодної одиниці. За даними видання Bild, яке посилається на секретні документи міністерства оборони ФРН від вересня 2023 року, планувалося поставляти бронемашини для України партіями по 20 одиниць від січня до жовтня 2024 року. Це стосувалося броньованих машин класу MRAP німецького виробництва, зокрема, BATT UMG.

“Є контракт між Flensburger Fahrzeugbau Gesellschaft (FFG) та Україною, який фінансується Німеччиною. За нашими даними, всі транспортні засоби будуть поставлені у 2024 році”, — розповів речник Федерального міністерства оборони (BMVg) журналістам.

Затримки у постачанні бронемашин для України: причини та наслідки

За даними Bild, FFG отримала контракт на 400 машин на загальну суму 315 мільйонів євро, але жодного транспортного засобу цього типу наразі не було передано. У цьому році постачання вже кілька разів переносилися, спочатку з січня на травень, а тепер очікуються лише з червня. Очікуваний обсяг переданої техніки у 2024 році був зменшений з 200 до 100 одиниць через ці затримки.

Причинами постійних зривів постачання можуть бути погано налагоджені логістичні та виробничі процеси, оскільки FFG виробляє машини за ліцензією, виконуючи лише остаточне збирання з американських складників.

Згідно з джерелами в міноборони ФРН, затримки спричинили “обмежувальні дозволи на експорт із США до Німеччини”. Ще однією суттєвою причиною є відсутність необхідної сертифікації для BATT UMG, через те, що Німеччина зобов’язалася передати “міно-захищені машини”, але цей тип машин ще не пройшов відповідні випробування.

Таким чином, обіцяний FFG протимінний захист транспортних засобів ще не був підтверджений через відсутність необхідної сертифікації.

Раніше, міністр фінансів Канади Христя Фріланд представила бюджет на 2024 рік, який включає стратегії щодо фінансової допомоги для України. 

Вам також може сподобатися

Більше від автора

+ Немає коментарів

Додайте свій