У сквері на вулиці Георгія Гонгадзе тепер росте червона рута, яка є символом України.

Про це проінформувало КП по утриманню зелених насаджень Подільського району.

Працівники комунальних служб пояснили, що, попри поширену думку про те, що рута є вигаданою квіткою, як цвіт папороті, вона насправді існує і росте в Карпатах.

Зазначено, що вона є справжньою рослиною, а точніше кущем, колір якого не червоний, а скоріше рожево-фіолетовий. Він росте лише в одній клумбі Подільського району, як повідомили комунальники.

Згідно з народним віруванням, пара, яка пройде поруч із цією квіткою, зможе назавжди зберегти любов один до одного.

Для довідки, червона рута — це назва рослини, що процвітає у горах Карпат. Це невисокий, гнучкий, вічнозелений кущ, який у червні вкривається яскраво-червоними квітами на гірських луках.

Давно тривають обговорення щодо того, яка квітка згадується у відомій пісні Володимира Івасюка. Є думки, що легендарна “Червона рута” може бути пов’язана з обрядами Івана Купала. Під час цього свята серед гуцулів особливо цінувалася міфічна квітка папороті.

Вона, за повір’ями, цвіте всього кілька хвилин в ніч на Івана Купала. Також рослина, як вірили раніше, приносила тому, хто її знайде, удачу та неймовірні скарби. Відомий український композитор, можливо, натякав на цей міфічний “цвіт” у своєму творі, але як образ вибрав саме руту.

Вам також може сподобатися

Більше від автора

+ Немає коментарів

Додайте свій