У розмовах щодо можливого направлення західних військ в Україну не йшлося про пряму військову конфронтацію з російськими силами, повідомив глава МЗС Норвегії Еспен Барт Ейде у своєму інтерв’ю. Замість цього, обговорювалася можливість надання підтримки у формі навчання, консультування та інших видів допомоги.

Голова МЗС Норвегії про потенційне відправлення військ в Україну

“На цей момент немає наміру відправляти війська. Відносно багатьох країн немає відомостей про подібні плани. Однак у далекостроковій перспективі не можна виключати будь-які можливості”, – зазначив Ейде.

Він також наголосив, що НАТО має намір підтримувати Україну на рівні, що допоможе їй досягти успіху, тоді як росія зазнає поразки.

“Проте немає бажання бути безпосередньою стороною війни, оскільки це може спровокувати світовий конфлікт, якого ми бажаємо уникнути”, – підкреслив міністр.

Макрон і західні війська: гра на високих ставках у конфлікті з росією

Заява Макрона про можливе розгортання західних військ в Україні викликала великий резонанс. Наприкінці лютого президент Франції висловив думку, що така можливість “не може бути виключеною”. Проте він пізніше зазначив, що його слова були обмірковані.

Реакція урядів інших країн-членів НАТО була відверто негативною, і їхні лідери поспішали заспокоїти громадськість, заявляючи про намір не відправляти свої війська в Україну.

Москва відреагувала на висловлювання Макрона з гнівом, попереджаючи, що розгортання західних військ в Україні спричинить конфлікт між росією та НАТО.

У своєму інтерв’ю французьким ЗМІ президент Макрон відповів на “ядерні” загрози путіна, зауваживши, що Франція також володіє ядерною зброєю. Також він підкреслив, що якщо росія виграє війну, довіра до Європи буде серйозно підірвана. У контексті можливості виряджання військ в Україну Макрон заявив, що Франція готова вкласти ресурси, щоб не допустити перемоги росії.

Вам також може сподобатися

Більше від автора

+ Немає коментарів

Додайте свій