На ювілейному 75-му саміті лідерів країн НАТО, запланованому на липень у Вашингтоні, Україна не очікує офіційного запрошення приєднатися до Альянсу. Проте країни-члени виявлять свою підтримку України шляхом інших демонстративних заходів, які підтвердять їхню підтримку України у довгостроковій перспективі.

У НАТО відмовляться від офіційного запрошення для України на липневому саміті

Згідно з інформацією, опублікованою New York Times із посиланням на анонімних посадовців НАТО, офіційні представники Альянсу визнали, що запрошення для України на урочистості, заплановані в липні у Вашингтоні, не буде виписано. 

В НАТО не бачать необхідності приймати нового члена, оскільки це може потягнути Альянс у війну, що стане найбільшою сухопутним конфліктом в Європі з 1945 року через угоду про колективну безпеку. Тож в НАТО розглядатимуть альтернативні варіанти, що дозволять продемонструвати підтримку України на довгострокову перспективу. 

Зазначається, що поки не вирішено, як саме це буде здійснено. За даними високопосадовців західних країн, США та Німеччина не підтримують початок переговорів з Україною про членство в НАТО та бажають виключити це питання з порядку денного на липневому саміті. Однак вони розглядають можливість надання Україні конкретних зобов’язань, які можуть бути виконані.

Шлях України до членства в НАТО став коротшим, але не швидшим — МЗС

Україна отримала обіцянку про повноправне членство в НАТО на майбутній саміт у Вільнюсі минулого року, за умови, що будуть виконані необхідні зміни для покращення демократії та безпеки. Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що Україні буде запропоновано приєднатися до Альянсу, коли всі союзники згодяться і коли виконаються вимоги. 

Цей процес членства може бути спрощений, щоб Україна могла вступити до НАТО без попереднього плану дій щодо членства. Президент України Володимир Зеленський вважає неготовність НАТО надати Україні запрошення або визначити терміни членства абсурдною. Його реакцію розкритикували міжнародні партнери, які закликали зберегти спокій. Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба вважає, що після саміту НАТО у Вільнюсі шлях України до вступу в Альянс став коротшим, але не швидшим.

Вам також може сподобатися

Більше від автора

+ Немає коментарів

Додайте свій