Петиція, що закликає заборонити будівництво житлового комплексу “Тургеневъ” на місці історичної садиби Маліна (Зеленських) 1890 року, зібрала необхідні 6 000 голосів на сайті Київради. Це вже друга петиція, спрямована на збереження цієї історичної споруди.

У травні цього року Київрада висловила підтримку ініціативі, зобов’язавшись розглянути включення садиби до списку пам’яток культурної спадщини. Активіст Дмитро Перов підкреслив, що в додаток до цього буде проведено детальне “науково-технологічне дослідження” структури та декору будівлі.

Забудовник надав документацію, що ставить під сумнів історичну цінність будівлі, але такі аргументи не мають юридичної сили, оскільки вони не відповідають вимогам ДОКС щодо реєстрації пам’яток.

Громадські активісти організували збір коштів для захисту садиби Маліна. Вони запустили розіграш футболки із зображенням історичної будівлі серед людей, які задонатять не менше 300 гривень.

Також було ініційовано звернення до президента з проханням забезпечити збереження цієї історичної споруди та провести перевірку стану всіх об’єктів культурної спадщини столиці.

Садиба Маліна, розташована за адресою вулиця Олександра Кониського, 22 (колишня Тургенєвська), є пам’яткою архітектури, зведеною в 1890 році, яка служила оселею для родини Зеленських, заможних городян, у період з 1911 по 1915 рік.

Незважаючи на заборону департаменту міського благоустрою, демонтажні роботи на території садиби були розпочаті в липні 2021 року і продовжились у серпні, хоча необхідні дозволи не були отримані.

У квітні 2024 року петиція за збереження садиби Маліна зібрала потрібну кількість голосів, але консультативна рада департаменту охорони культурної спадщини вирішила провести перевірку на відповідність законодавству про дерусифікацію, перед тим як включити будівлю до списку пам’яток культурної спадщини.

Вам також може сподобатися

Більше від автора

+ Немає коментарів

Додайте свій