На відзначення Міжнародного дня музеїв, 18 травня 2024 року, кияни та гості столиці мали можливість відвідати оновлений історичний вітряк, який був привезений з Херсонської області.

Про це повідомляє пресслужба Міністерства культури та інформаційної політики.

Цей вітряк, що датується кінцем XIX – початком XX століття, було знайдено в селі Олександрівка. У 1973 році його перенесли до Національного музею архітектури та побуту України для подальшої реконструкції, але він так і залишився незібраним. Завдяки фінансовій підтримці від Благодійного фонду “МХП-Громаді”, реставрація вітряка була успішно завершена у 2023-24 роках.

З моменту відкриття, вітряк став доступним для огляду всіма охочими у Музеї просто неба. Відвідувачі мають змогу не лише оглянути його ззовні, але й відвідати внутрішні приміщення, піднятися на верхні поверхи та ознайомитися з механізмом, який використовувався для мелення зерна.

У вітряка, який тепер можна оглянути, втілені форма, що є характерною саме для Херсонщини. Його унікальний дах зроблено у вигляді перевернутого човна. Ця особливість відчувається вже при першому погляді на споруду. На це вказала генеральна директорка музею, Оксана Повякель, під час відкриття нового експонату.

Вам також може сподобатися

Більше від автора

+ Немає коментарів

Додайте свій