Міністр закордонних справ Польщі висловлює надію, що фаворит республіканців усвідомлює, що протидія підтримці України підриває його перспективи на повернення до Білого дому.

Польща просуває питання підтримки України перед можливим поверненням Трампа

Міністр закордонних справ Польщі, Радослав Сікорський, висловив думку, що позиція кандидата в президенти США від Республіканської партії, Дональда Трампа, стосовно підтримки України та збереження НАТО “не така однозначна, як можуть думати деякі люди”. Він зауважив, що попри обвинувачення Трампа у співчуттях до президента росії путіна, саме фаворит республіканців першим надав Україні західну летальну зброю — ПЗРК Javelin. Польща активно збільшує свої зусилля, щоб переконати Трампа у необхідності підтримки Києва.

Сікорський розповів про це у своєму інтерв’ю Politico. Варшава виражає занепокоєння розпаду НАТО після можливого обрання республіканського лідера на посаду президента США. Сікорський підкреслив, що вживатиме заходів, щоб запобігти цьому. Крім того, Варшава вказує на те, що Польща витрачає на оборону 4% від ВВП, що вдвічі більше, ніж те, що Трамп вимагав від своїх союзників.

Сікорський вважає, що Трамп може зробити висновок, що опозиція стосовно допомоги Україні не є популярною в Сполучених Штатах і може зашкодити його шансам на перемогу.

Внутрішній розкол у Республіканській партії та зміна риторики Трампа щодо України

Польський міністр вказує на внутрішній розкол у Республіканській партії. Значна частина її базового електорату, що переважно підтримує кандидатуру Нікі Гейлі. Вони загрожують не взяти участь у виборах взагалі. Оскільки рейтинг Трампа знижується під тиском судових справ, йому потрібно прихилити до себе всіх виборців партії.

Раніше Трамп декілька разів висловлював негативні думки щодо України, називаючи її «абсолютно корумпованою» та впливом росії. Проте згодом він пом’якшив свою риторику. Після зустрічі зі спікером Палати представників Майком Джонсоном, навіть перед голосуванням за пакет допомоги союзникам, фаворит республіканців підкреслив, що виживання України важливе для США.

Раніше стало відомо, що пілоти з України отримують навчання з ведення повітряних боїв на авіабазі у Франції, щоб підготуватися до експлуатації винищувачів F-16, які, за ймовірними прогнозами, прибудуть в Україну цього літа.

Вам також може сподобатися

Більше від автора

+ Немає коментарів

Додайте свій